A Könyv Guru könyvkiadási pályázat ifjúsági regényre (YA & NA) olyan, jól megírt kéziratot keres, amely megragadja a tinédzser (young adult) vagy huszonéves (new adult) korosztály valamelyik problémáját, és amelyben megvan a potenciál a sikerkönyvre.

A tizenéveseknél tipikus téma a kalandos barátság, ismerkedési nehézségek és első szerelem, szülő válása és újraházasodása, problémás családtagok, népszerűség és népszerűtlenség, iskolai zaklatás, bajba kerülés, alkohol és drog, depresszió, szorongás az iskolai teljesítmény miatt. Az egyetemista és munkába lépő korosztály esetén ilyen téma pl. a párkapcsolati elköteleződés vagy attól való menekülés, a szülőktől való elszakadás, az önálló élet menedzselése, az egyetemi élet, a munkanélküliség, a kiszolgáltatottság a munkahelyi hierarchiának és a külföldre vándorlás.

A pályázaton kiválasztott kötetek Könyv Guru könyvkiadói név alatt jelennek meg, a könyvkiadás folyamata pedig az Ad Librum infrastruktúrájára támaszkodik.

A kiválasztási szempontok:

  1. a korosztályi probléma megléte és megragadásának módja;
  2. a kézirat eredetisége;
  3. a történetalkotás érdekessége;
  4. a megírás irodalmi minősége;
  5. a szerző esetleges korábbi köteteinek könyvpiaci sikere;
  6. tud-e a szerző a szerkesztőkkel való együttműködésre és a marketingre időt áldozni;
  7. a szerző ismertsége és marketinglehetőségei.

A pályázatnak nem kell minden feltételnek teljesen megfelelni, azonban a kiadói kockázatvállalás előfeltétele az eladhatóság. Az esetleges kritikai siker ez esetben csak marketingeszköz, a cél a bestsellerré válás.

A kiadott könyveket minden csatornán terjesztjük: a két nagy boltláncban (Libri és Líra), a kisebb forgalmazóknál (Bookangel, könyvtárellátó), az online boltokban (Booline, Book24, eMAG). Az ebook kiadás az összes fontos kereskedőhöz eljut (eKönyv.hu, Google Play Könyvek, iBooks stb.). A könyvek igényes kartonált kiadásban jelennek meg, teljes előkészítés után (irodalmi szerkesztő, professzionális olvasószerkesztő és tördelő, minőségi nyomda) a terjesztéshez szükséges (jellemzően 1000 körüli) példányszámban.

A kiadott könyveinket tényleg szeretnénk eladni, ezért a szerzőinknek dedikálási lehetőséget kínálunk a Nemzetközi Könyvfesztiválon és az Ünnepi Könyvhéten, a könyveket reklámozzuk a Molyon és a Facebookon, valamint szerzői interjúkat és könyvrecenziókat szervezünk meg.

A szerzőtől hozzájárulást várunk, ami egy éven át havi 25.000 Ft (vagy egy összegben 250.000 Ft). Cserébe a Magyarországon megszokottat meghaladó, 10%-os jogdíjat biztosítunk. A hozzájárulás korlátlanul csökkenthető olyan szerzők esetén, akiknek már volt sikerkönyve, vagyis korábban szerzőtől független vevők eladási jelentésekkel igazolhatóan jelentős példányszámban vásároltak belőle. Szintén csökkenthető irodalmi szerkesztő által előkészített kéziratok esetén.

Ha az ötlet különösen jó, fogadunk jelentkezést félkész vagy (részletesen kidolgozott) vázlatban levő kézirattal is.

A kiadási programba az alábbi űrlapon lehet jelentkezni:

A kézirat címe:*

Korosztály*

Kézirat állapota*

Miről szól a történet?*

Név*:

Email cím*:

Telefonszám:

Eddigi írói tevékenység:

Bármilyen egyéb megjegyzés:

A jelentkezők email címét hozzáadjuk a Könyvkiadása.hu hírlevél listájához. Csak könyvkiadási, könyvírási témában küldünk hírlevelet, amelyben leiratkozási link található.

(Borítókép: Flickr)