Értékmérő: Kézirat szerkesztése szolgáltatás

Főleg a kezdő szerzők problémája a kérdés: Mennyit is ér a kéziratom? Valóban érdekes-e a történetem vagy a verseim? Tényleg jól írok-e?

A család és ismerősök dicsérete vagy az internetes platformokon kapok lájkok fontos motiváló erőt jelentenek, de van velük három probléma: nem elfogulatlanok, gyakran a kézirat mélyebb ismerete nélkül születnek, és legtöbbször nem szakértőtől származnak.

A választ érdemesebb egy külső szakértőtől kérni. Olyan értékelőt ajánlunk, aki szerkesztőként és irodalmárként már számos könyvvel foglalkozott.

Az értékelés, avagy lektori vélemény 4-6 oldalas, írott elemzés. A vélemény leírja az írás erősségeit és gyengeségeit, továbbá tanácsot ad a javításra. Az értékelés kitér többek között

  • az írás szerkezetére,
  • a kezdés és befejezés jellegére,
  • a karakterformálásra,
  • a használt nyelvi szintek helyességére
  • és a helyesírásra.

Verseskötet esetén az értékelés szempontjai a verseknek megfelelőek:

  • kötetkompozíció,
  • ritmikai, prozódiai jellemzők vizsgálata,
  • alakzatok és költői képek jellemzése,
  • a költői hang és- nyelvi megformáltság értékelése,
  • és amit az értékelendő versek jellegzetességei megkívánnak.

Az értékelés része a tanácsadás arról, mit és hogyan lehetne javítani a kéziraton. Ha a magyarázathoz szükséges, példákat is hoz a vélemény, azonban az értékelési szolgáltatás nem foglalja magában a szerkesztést, tehát a konkrét szövegszerű javításokat, átírásokat. Erre tudunk értő szerkesztőt ajánlani.

Az értékelő személye az elfogulatlanság érdekében anonim, azonban a véleményt a Könyv Guru hitelesíti, és a megrendelő igénye szerint akár nyilvánosságra is hozhatja.

A szolgáltatás díja mindössze 0,1 Ft leütésenként (de legalább 18.000 Ft). Az összeg számla ellenében előre fizetendő átutalással vagy bankkártyával. Ha a kéziratát később kiadjuk a Sztorimondó programunkban, az értékelésre kifizetett díjat beszámoljuk a szerzői hozzájárulásba.

Elsősorban regényeket, novellásköteteket és versesköteteket elemzését vállaljuk, de egyedi megegyezéssel ismeretterjesztő és szakkönyvekre is tudunk lektorálást biztosítani.

Keressen bátran akkor is, ha nem kritikai jellegű értékelést szeretne, hanem a könyvét/kéziratát támogató véleményt! Ezeket természetesen nem nevezheti értékelésnek vagy lektori véleménynek, de felhasználhatja pl. könyvbemutatóra, pályázathoz vagy előszónak.

Kötelezettségmentesen érdeklődhet az alábbi űrlap kitöltésével:

A könyve címe:*

Milyen műfajba sorolja?*

Miről szól a könyve?

Milyen szolgáltatás iránt érdeklődik?*

Név*:

Email cím*:

Telefonszám:

Bármilyen egyéb megjegyzés:

(Kép: Illustration vector created by stories – www.freepik.com)