Sztorimondó kiadási program

Könyv kiadása

A Sztorimondó könyvkiadási program elsőkönyveseknek szól, továbbá olyan köteteknek ad lehetőséget, amelyek kritikai – irodalmi, szakmai – sikerre számíthatnak. A könyvkiadók gyakran nem foglalkoznak az ilyen jelentkezésekkel, mert az eladások várható nem tartják el a kötetet.

A könyvkiadás jellemzői:

 • felvállalt kiadói kiadás;
 • professzionális nyomdai előkészítés (valódi korrektorral és igazi tördelővel);
 • jó minőségű nyomás és kötészet;
 • korrekt könyvészet (ISBN, kötelespéldányok a könyvtáraknak, terjesztői kiajánlások);
 • kiterjedt szerzőmarketing (l. alább);
 • valódi terjesztés (részletesen lejjebb).

könyvkiadói Háttér

Az Ad Librum kiadói csoport 2007 novemberében indult az Ad Librum Kiadóval, amely mellé azóta felsorakoztak más kiadói nevek is. Ezek a kiadók összesen már közel 600 könyvet jelentettek meg, amelyek többsége ma is elérhető a könyvesbolti forgalomban. Néhány ezek közül:

Örkényi Ádám: 2068 (Könyv Guru) KönyvKiadása.huRegények, novellák, versek (2016-tól Könyv Guru néven) Vlagyimir Viszockij (ford. Marosi Lajos): Zavarni néha még fogok; Bujáky Miklós: Egy állatorvos történetei – nem csak állatokról; L. I. Lázár: Rejtőző kavicsok I-II.; Jim Butcher: Pusztító vihar; Szabó Marianna (szerk. és ford.): Afrika lelke. A sötét kontinens novellái; Körmendi János: Utolsó figyelmeztetés (a poszthumusz Körmendi-kötet); Szalóczy Pál: A Vénusz-rejtély; Dr. Gergelyné Dr. Tóth Éva: SZASZ. Ewing-kór a young korban; Örkényi Ádám: 2068. Éld az életem!

Julia Boyd: Szörnyeteg vagy példakép (Személyes Történelem) KönyvKiadása.huVisszaemlékezések (2016-tól Személyes Történelem Kiadó néven) Julia Boyd: Szörnyeteg vagy példakép? Korabeli utazók a nácik Németországáról; Mayer Antal: Én már választottam hazát. Egy bácskai családtörténet; Kerekes Anna: Megszépítés nélkül. Egy sváb család hányattatásai; Kanyó András: Egy kirúgott hírszerző emlékei: Az ÁVH-tól a Kádár-interjúig; Hollai Imre: Út az elnökséghez (Az ENSZ Közgyűlés valaha volt egyetlen magyar elnökének emlékiratai); Szabó Csaba: Fél év Afganisztánban (Részletek egy katona naplójából)

Tanácsadó könyvek (2016-tól Expert Books néven) Gelsei Bernadett: A hűtlen, a megcsalt és a szerető. A szerelmi háromszög pszichológiája; Zsiros András: Víziszárnyasok. Kacsák, ludak, récék tenyésztése; Végh-Fodor Mónika: Mesetréning. 31 napos önismereti program; Orosz Andrea: Az üzleti memo. Segédanyag az LCCI nyelvvizsgára; Pintér Zoltán: Vetkőző lelkek (hogyan látja a pszichoterapeuta a terápia folyamatát); Kertai István: Mi a Fenevad száma? (kvízversenyek szervezése); Böhönyey Márta és Tóth Melinda: Mira. Így váltsd meg a világod! (sématerápia a gyakorlatban); Nagy Gusztáv: Web programozás alapismeretek.

Szeder Réka: Puncsapuk (Ad Librum) KönyvKiadása.huRiportkönyvek és tudomány (Ad Librum Kiadó) Lovász-Horváth Nikolett: Vastapsfelelősök. A kulisszák mesterei a színház titkairól; Szeder Réka: Puncsapuk. Sugar daddy történetek nőkről, pénzről és bizniszről; Szentgyörgyvölgyi Péter: A magyar huszár a magyar irodalomban; Békés A. Vera: Trauma és narratíva. A Holokauszt trauma reprezentációja; Hans-Hermann Hoppe: Demokrácia, a bukott bálvány. A monarchia, a demokrácia és a természetes rend gazdaságtana és politikája; Krisztina Arató, Zsolt Enyedi and Ágnes Lux (eds.): Structures and Futures of Europe; Gábor Kerekes: Goethe, Golf, Adolf und die Toten Hosen Studien zur deutschen Literatur und Kultur.

A kiadói csoport missziójának tekinti, hogy kiadáshoz segítse az elsőkönyveseket és a rétegkönyvek szerzőit, mert a kiadói világ hagyományosan nem foglalkozik velük.

A kiadványainkat böngészheti a közös katalógusunkban. A marketingplatformunk a Könyv Guru könyves portál és annak Facebook lapja.

Marketing

Végh-Fodor Mónika: Mesetréning. Expert Books, 2018.A kiadó igyekszik a szerzőnek és a könyvének is ismertséget biztosítani a következő tevékenységekkel:

 • dedikálás a könyvhéten vagy könyvbemutató rendezvény;
 • könyves bloggerek megkeresése recenziós példányokkal;
 • kiadói tiszteletpéldányok küldése véleményformálóknak;
 • szerzői interjú vagy recenzió a kötetről a Könyv Guru portálon;
 • Könyv Guru Facebook lapján cikkek a könyv megjelenéséről és a kritikákról;
 • Moly.hu oldal elkészítése és menedzselése;
 • a megjelenés utáni időszakban a könyv kiemelt kezelése a kiadó weblapján;
 • a könyvvel kapcsolatos eseményekről hír a kiadó weblapján;
 • a megjelenés után kiemelt újdonságként kezelés a Könyvesbolt.Online-on;
 • külön katalógusoldal a könyvnek a kiadó honlapján, amely a kötet borítólapját, hátszövegét és egyéb adatait tartalmazza, továbbá folyamatosan vezeti a könyvvel kapcsolatos kritikákat és eseményeket;
 • szakszerű és megismételt kiajánlás a könyvterjesztőknek.

Ha valamilyen külső forrásból rendelkezésre áll anyagi forrás, további marketingmegoldásokkal is tudjuk segíteni a könyv megismertetését.

Terjesztés

A terjesztésre három különböző szintet alkalmazunk, amelyek így igazodni tudnak a kiadott könyvek igényeihez:

1. A nyomtatott kiadás ALAP terjesztése több csatornán keresztül zajlik:

 • a kiadói rendezvényeken (Könyvfesztivál, Ünnepi Könyvhét, könyvbemutatók);
 • a könyvtárellátón (KELLO) keresztül;
 • a Bookline, Book24, Lira.hu, Libri.hu és eMAG online boltokban;
 • a kiadói webboltban (Könyvesbolt.Online);
 • a szerződött partnerboltjainkban;
 • a kiadótól közvetlenül vásárló könyvkereskedők segítségével.

Keszi Csaba: Harom perce még éltem. Könyv Guru, 2018.2. A két nagy bolthálózatban való KIEMELT terjesztés további jelentős számú bizományosi példány finanszírozását igényli, ezért a könyveket csak bizonyos feltételekkel (l. lejjebb) helyezzük ki a Líra és/vagy a Libri bolthálózatába.

Akár alap-, akár kiemelt terjesztésről van szó, a könyvét e-book változatban is kiadjuk és minden elérhető online könyvesboltban terjesztjük: Ekonyv.hu, Bookline.hu, Libri.hu, Lira.hu, Multimediaplaza.com, Google Play Books (Android telefonokon könnyen elérhető), iBookstore (Apple iTunes), ipubs.hu, dibook.hu, Kobo, e-letoltes, E-sentral.com, 24symbols.com, allromanceebooks.com, Barnes & Noble, tradebit.com, legimi.com, Gardners.com, redshelf.com, rockstand.in, Tolino, overdrive.com, tookbook.com, Bookmate.com, ciando.com, BookShout!, casadellibro.com, Elefant.ro.

3. Egyes könyveket kiadunk csak e-bookban is, ez az E-KÖNYV terjesztési kategória.

Összefoglalva a terjesztési modelleket:

 • E-könyv terjesztés = e-book terjesztők
 • Alapterjesztés = e-book terjesztők + kiadói rendezvények + online terjesztők
 • Kiemelt terjesztés = e-book terjesztők + kiadói rendezvények + online terjesztők + Libri és Líra boltjai

Szerzői hozzájárulás

Steve Boateng: Pálmabor és kukacok. Személyes Történelem, 2020.Örömmel adjuk ki az új szerzők írásait, azonban nem tudjuk ezt megtenni a szerző támogatása nélkül az elsőkönyvesek és az irodalom iránti alacsony fizető kereslet miatt.

Teljes terjesztés esetén – a két nagy, a Libri és Líra boltjait is lefedve – a szerzői hozzájárulás 45.000 forint havonta 20 hónapon át (vagy kétszeri 400.000 Ft, amely a szerződés aláírása után és a kinyomtatott könyvek kézbe vétele után esedékes). Ezt elsősorban akkor vállaljuk, ha a kézirat elég érett, és a könyv valamelyik szórakoztató irodalmi kategóriába tartozik (romantikus, krimi, sci-fi, fantasy, YA stb.).

Alap terjesztés esetén, amely valódi szépirodalom, visszaemlékezés és szakirodalom esetén a realisztikus vállalás, a hozzájárulás 45.000 forint havonta egy éven át (vagy kétszeri 220.000 Ft, ami a szerződés aláírása és a könyv kiadása után esedékes). Ha alapterjesztésben jelentősebb példány elfogyott, a kiadó a saját költségén vállalja a nagy bolthálózatokban a terjesztést.

Az alap és kiemelt terjesztésre említett szerzői hozzájárulások legfeljebb 300 oldalas (kb. félmillió leütés regénynél), kartonált (“puhakötéses”) és belül egyszínű (fekete szöveg és fekete-fehér fotók) nyomdai kivitelre vonatkoznak. Az összeg magasabb színes, keménytáblás vagy nagyon vastag könyvek esetén.

Az e-bookra korlátozódó E-könyv terjesztés esetén a szerzői hozzájárulás mindössze kétszer 60.000 forint (amely a szerződés aláírása és az e-könyv kiadása után esedékes). Ez legfeljebb 120.000 leütésre és 30 képre vonatkozik.

Természetesen a hozzájárulás bárkitől jöhet, akit a szerző elér: szponzor, hirdető, önkormányzat, alapítvány, bármilyen támogató.

Jogdíj és szerzői kedvezmény

Garay Zsuzsanna: A kacatkuckó lakója. Könyv Guru, 2018.A kiadó minden egyes eladott példány után 30% jogdíjat fizet az e-könyv forgalomra, és 10% jogdíjat a nyomtatott példányok eladása után. Ez sokkal magasabb, mint a magyarországi könyvkiadásban szokásos. A kiadó a saját költségén korlátlanul utánnyomja a kötetet, amíg van rá kereslet, vagyis a jogdíj hosszú ideig érkezhet.

A jogdíj megállapítása mindig a teljes árból történik, függetlenül attól, valójában milyen bolti vagy kiadói kedvezménnyel vásárolt a vevő.

A szerző 10 tiszteletpéldányt kap kiadáskor alap- és kiemelt terjesztés esetén. Ezen kívül a szerző – példányszámtól függően – akár 50%-os kedvezménnyel vásárolhat a könyvéből.

Szerződés

Minden könyv kiadására írásos szerződést kötünk. A szerződéstervezetet előzetesen emailen egyeztetjük, így senki sem kerülhet olyan helyzetbe, hogy hirtelen vagy kellő megfontolás nélkül kell felelősséget vállalnia.

A szerzői hozzájárulásról és a megvásárolt könyvekről természetesen számlát kap a megrendelő.

A könyveinket a mindenkori piaci viszonyokhoz árazzuk. Jelenleg pl. egy 200 oldalas regény jellemző terjesztési ára 2990 Ft. A könyvárak nem a szerző személyéhez igazodnak, hanem a hasonló könyvesbolti könyvek kiadáskor várható árához.

A szerződést 5 évre kötjük, amely alatt nincs felső korlátja a példányszámnak. Az első nyomás példányszáma a kereskedői igényektől függ, amire ráhagyunk valamennyit a webbolton keresztüli és a rendezvényeken történő értékesítéshez. Az első nyomás nem lehet nagyobb 2000 példánynál, és nem lehet kisebb 500 példánynál a kiemelt terjesztésben, illetve 250 példánynál az alapterjesztésben. Mivel a kiadó számára haszon az eladásokból származik, nem hagyunk fizetőképes kereskedői igényt kielégítetlenül, és gyorsan akármennyit utánnyomunk.

Érdeklődés

Dr. Bujáky Miklós: Egy állatorvos történetei, nem csak állatokról (Könyv Guru) - Borító - KönyvKiadása.huAz alábbi űrlapon tudja jelezni az érdeklődését a kiadási program iránt. A jelentkezés kötelezettségmentes, de feltételezi, hogy a fenti feltételeket (a szerzői hozzájárulásra vonatkozóakat is beleértve) megismerte és adott esetben vállalná is.

Az elsőkönyveseknél, valamint a szépirodalmi és rétegkönyveknél nem cél a nagy eladott példányszám, de fontos a kritikai siker. Csak olyan könyvet vállalunk fel, amelyre aggodalom nélkül kérhetünk recenziót.

  A könyve címe:*

  Miről szól a könyve?*

  Milyen műfajba sorolja?*

  Név*:

  Telefonszám:

  Email cím*:

  Eddigi írói tevékenysége:

  Bármilyen egyéb megjegyzés: