Sztorimondó kiadási program

Könyv kiadása

A Sztorimondó könyvkiadási program elsőkönyveseknek szól, továbbá olyan köteteknek ad lehetőséget, amelyek kritikai – irodalmi, szakmai – sikerre számíthatnak. A könyvkiadók gyakran nem foglalkoznak az ilyen jelentkezésekkel, mert az eladások várható nem tartják el a kötetet.

A könyvkiadás jellemzői:

 • felvállalt kiadói kiadás;
 • professzionális nyomdai előkészítés (valódi korrektorral és igazi tördelővel);
 • jó minőségű nyomás és kötészet;
 • korrekt könyvészet (ISBN, kötelespéldányok a könyvtáraknak, terjesztői kiajánlások);
 • kiterjedt szerzőmarketing (l. alább);
 • valódi terjesztés (részletesen lejjebb).

könyvkiadói Háttér

Az Ad Librum kiadói csoport 2007 novemberében indult az Ad Librum Kiadóval, amely mellé azóta felsorakoztak más kiadói nevek is. Ezek a kiadók összesen már közel 600 könyvet jelentettek meg, amelyek többsége ma is elérhető a könyvesbolti forgalomban. Néhány ezek közül:

Örkényi Ádám: 2068 (Könyv Guru) KönyvKiadása.huRegények, novellák, versek (2016-tól Könyv Guru néven) Vlagyimir Viszockij (ford. Marosi Lajos): Zavarni néha még fogok; Bujáky Miklós: Egy állatorvos történetei – nem csak állatokról; L. I. Lázár: Rejtőző kavicsok I-II.; Jim Butcher: Pusztító vihar; Szabó Marianna (szerk. és ford.): Afrika lelke. A sötét kontinens novellái; Körmendi János: Utolsó figyelmeztetés (a poszthumusz Körmendi-kötet); Szalóczy Pál: A Vénusz-rejtély; Dr. Gergelyné Dr. Tóth Éva: SZASZ. Ewing-kór a young korban; Örkényi Ádám: 2068. Éld az életem!

Julia Boyd: Szörnyeteg vagy példakép (Személyes Történelem) KönyvKiadása.huVisszaemlékezések (2016-tól Személyes Történelem Kiadó néven) Julia Boyd: Szörnyeteg vagy példakép? Korabeli utazók a nácik Németországáról; Mayer Antal: Én már választottam hazát. Egy bácskai családtörténet; Kerekes Anna: Megszépítés nélkül. Egy sváb család hányattatásai; Kanyó András: Egy kirúgott hírszerző emlékei: Az ÁVH-tól a Kádár-interjúig; Hollai Imre: Út az elnökséghez (Az ENSZ Közgyűlés valaha volt egyetlen magyar elnökének emlékiratai); Szabó Csaba: Fél év Afganisztánban (Részletek egy katona naplójából)

Tanácsadó könyvek (2016-tól Expert Books néven) Gelsei Bernadett: A hűtlen, a megcsalt és a szerető. A szerelmi háromszög pszichológiája; Zsiros András: Víziszárnyasok. Kacsák, ludak, récék tenyésztése; Végh-Fodor Mónika: Mesetréning. 31 napos önismereti program; Orosz Andrea: Az üzleti memo. Segédanyag az LCCI nyelvvizsgára; Pintér Zoltán: Vetkőző lelkek (hogyan látja a pszichoterapeuta a terápia folyamatát); Kertai István: Mi a Fenevad száma? (kvízversenyek szervezése); Böhönyey Márta és Tóth Melinda: Mira. Így váltsd meg a világod! (sématerápia a gyakorlatban); Nagy Gusztáv: Web programozás alapismeretek.

Szeder Réka: Puncsapuk (Ad Librum) KönyvKiadása.huRiportkönyvek és tudomány (Ad Librum Kiadó) Lovász-Horváth Nikolett: Vastapsfelelősök. A kulisszák mesterei a színház titkairól; Szeder Réka: Puncsapuk. Sugar daddy történetek nőkről, pénzről és bizniszről; Szentgyörgyvölgyi Péter: A magyar huszár a magyar irodalomban; Békés A. Vera: Trauma és narratíva. A Holokauszt trauma reprezentációja; Hans-Hermann Hoppe: Demokrácia, a bukott bálvány. A monarchia, a demokrácia és a természetes rend gazdaságtana és politikája; Krisztina Arató, Zsolt Enyedi and Ágnes Lux (eds.): Structures and Futures of Europe; Gábor Kerekes: Goethe, Golf, Adolf und die Toten Hosen Studien zur deutschen Literatur und Kultur.

A kiadói csoport missziójának tekinti, hogy kiadáshoz segítse az elsőkönyveseket és a rétegkönyvek szerzőit, mert a kiadói világ hagyományosan nem foglalkozik velük.

A kiadványainkat böngészheti a közös katalógusunkban. A marketingplatformunk a Könyv Guru könyves portál és annak Facebook lapja.

Marketing

Végh-Fodor Mónika: Mesetréning. Expert Books, 2018.A kiadó igyekszik a szerzőnek és a könyvének is ismertséget biztosítani a következő tevékenységekkel:

 • dedikálás a könyvhéten vagy könyvbemutató rendezvény;
 • könyves bloggerek megkeresése recenziós példányokkal;
 • kiadói tiszteletpéldányok küldése véleményformálóknak;
 • szerzői interjú vagy recenzió a kötetről a Könyv Guru portálon;
 • Könyv Guru Facebook lapján cikkek a könyv megjelenéséről és a kritikákról;
 • Moly.hu oldal elkészítése és menedzselése;
 • a megjelenés utáni időszakban a könyv kiemelt kezelése a kiadó weblapján;
 • a könyvvel kapcsolatos eseményekről hír a kiadó weblapján;
 • a megjelenés után kiemelt újdonságként kezelés a Könyvesbolt.Online-on;
 • külön katalógusoldal a könyvnek a kiadó honlapján, amely a kötet borítólapját, hátszövegét és egyéb adatait tartalmazza, továbbá folyamatosan vezeti a könyvvel kapcsolatos kritikákat és eseményeket;
 • szakszerű és megismételt kiajánlás a könyvterjesztőknek.

Ha valamilyen külső forrásból rendelkezésre áll anyagi forrás, további marketingmegoldásokkal is tudjuk segíteni a könyv megismertetését.

Terjesztés

A terjesztésre három különböző szintet alkalmazunk, amelyek így igazodni tudnak a kiadott könyvek igényeihez:

1. A nyomtatott kiadás ALAP terjesztése több csatornán keresztül zajlik:

 • a kiadói rendezvényeken (Könyvfesztivál, Ünnepi Könyvhét, könyvbemutatók);
 • a könyvtárellátón (KELLO) keresztül;
 • a Bookline, Book24, Lira.hu, Libri.hu és eMAG online boltokban;
 • a kiadói webboltban (Könyvesbolt.Online);
 • a szerződött partnerboltjainkban;
 • a kiadótól közvetlenül vásárló könyvkereskedők segítségével.

Keszi Csaba: Harom perce még éltem. Könyv Guru, 2018.2. A két nagy bolthálózatban való KIEMELT terjesztés további jelentős számú bizományosi példány finanszírozását igényli, ezért a könyveket csak bizonyos feltételekkel (l. lejjebb) helyezzük ki a Líra és/vagy a Libri bolthálózatába.

Akár alap-, akár kiemelt terjesztésről van szó, a könyvét e-book változatban is kiadjuk és minden elérhető online könyvesboltban terjesztjük: Ekonyv.hu, Bookline.hu, Libri.hu, Lira.hu, Multimediaplaza.com, Google Play Books (Android telefonokon könnyen elérhető), iBookstore (Apple iTunes), ipubs.hu, dibook.hu, Kobo, e-letoltes, E-sentral.com, 24symbols.com, allromanceebooks.com, Barnes & Noble, tradebit.com, legimi.com, Gardners.com, redshelf.com, rockstand.in, Tolino, overdrive.com, tookbook.com, Bookmate.com, ciando.com, BookShout!, casadellibro.com, Elefant.ro.

3. Egyes könyveket kiadunk csak e-bookban is, ez az E-KÖNYV terjesztési kategória.

Összefoglalva a terjesztési modelleket:

 • E-könyv terjesztés = e-book terjesztők
 • Alapterjesztés = e-book terjesztők + kiadói rendezvények + online terjesztők
 • Kiemelt terjesztés = e-book terjesztők + kiadói rendezvények + online terjesztők + Libri és Líra boltjai

Szerzői hozzájárulás

Steve Boateng: Pálmabor és kukacok. Személyes Történelem, 2020.Örömmel adjuk ki az új szerzők írásait, azonban nem tudjuk ezt megtenni a szerző támogatása nélkül az elsőkönyvesek és az irodalom iránti alacsony fizető kereslet miatt.

Teljes terjesztés esetén – a két nagy, a Libri és Líra boltjait is lefedve – a szerzői hozzájárulás 45.000 forint havonta 20 hónapon át (vagy kétszeri 400.000 Ft, amely a szerződés aláírása után és a kinyomtatott könyvek kézbe vétele után esedékes). Ezt elsősorban akkor vállaljuk, ha a kézirat elég érett, és a könyv valamelyik szórakoztató irodalmi kategóriába tartozik (romantikus, krimi, sci-fi, fantasy, YA stb.).

Alap terjesztés esetén, amely valódi szépirodalom, visszaemlékezés és szakirodalom esetén a realisztikus vállalás, a hozzájárulás 45.000 forint havonta egy éven át (vagy kétszeri 220.000 Ft, ami a szerződés aláírása és a könyv kiadása után esedékes). Ha alapterjesztésben jelentősebb példány elfogyott, a kiadó a saját költségén vállalja a nagy bolthálózatokban a terjesztést.

Az alap és kiemelt terjesztésre említett szerzői hozzájárulások legfeljebb 300 oldalas (kb. félmillió leütés regénynél), kartonált (“puhakötéses”) és belül egyszínű (fekete szöveg és fekete-fehér fotók) nyomdai kivitelre vonatkoznak. Az összeg magasabb színes, keménytáblás vagy nagyon vastag könyvek esetén.

Az e-bookra korlátozódó E-könyv terjesztés esetén a szerzői hozzájárulás mindössze kétszer 60.000 forint (amely a szerződés aláírása és az e-könyv kiadása után esedékes). Ez legfeljebb 120.000 leütésre és 30 képre vonatkozik.

Természetesen a hozzájárulás bárkitől jöhet, akit a szerző elér: szponzor, hirdető, önkormányzat, alapítvány, bármilyen támogató.

Jogdíj és szerzői kedvezmény

Garay Zsuzsanna: A kacatkuckó lakója. Könyv Guru, 2018.A kiadó minden egyes eladott példány után 30% jogdíjat fizet az e-könyv forgalomra, és 10% jogdíjat a nyomtatott példányok eladása után. Ez sokkal magasabb, mint a magyarországi könyvkiadásban szokásos. A kiadó a saját költségén korlátlanul utánnyomja a kötetet, amíg van rá kereslet, vagyis a jogdíj hosszú ideig érkezhet.

A jogdíj megállapítása mindig a teljes árból történik, függetlenül attól, valójában milyen bolti vagy kiadói kedvezménnyel vásárolt a vevő.

A szerző 10 tiszteletpéldányt kap kiadáskor alap- és kiemelt terjesztés esetén. Ezen kívül a szerző – példányszámtól függően – akár 50%-os kedvezménnyel vásárolhat a könyvéből.

Szerződés

Minden könyv kiadására írásos szerződést kötünk. A szerződéstervezetet előzetesen emailen egyeztetjük, így senki sem kerülhet olyan helyzetbe, hogy hirtelen vagy kellő megfontolás nélkül kell felelősséget vállalnia.

A szerzői hozzájárulásról és a megvásárolt könyvekről természetesen számlát kap a megrendelő.

A könyveinket a mindenkori piaci viszonyokhoz árazzuk. Jelenleg pl. egy 200 oldalas regény jellemző terjesztési ára 2990 Ft. A könyvárak nem a szerző személyéhez igazodnak, hanem a hasonló könyvesbolti könyvek kiadáskor várható árához.

A szerződést 5 évre kötjük, amely alatt nincs felső korlátja a példányszámnak. Az első nyomás példányszáma a kereskedői igényektől függ, amire ráhagyunk valamennyit a webbolton keresztüli és a rendezvényeken történő értékesítéshez. Az első nyomás nem lehet nagyobb 2000 példánynál, és nem lehet kisebb 500 példánynál a kiemelt terjesztésben, illetve 250 példánynál az alapterjesztésben. Mivel a kiadó számára haszon az eladásokból származik, nem hagyunk fizetőképes kereskedői igényt kielégítetlenül, és gyorsan akármennyit utánnyomunk. Az egy régi fétis, hogy az első nyomás példányszámán múlhat egy könyv sikere.

Érdeklődés

Dr. Bujáky Miklós: Egy állatorvos történetei, nem csak állatokról (Könyv Guru) - Borító - KönyvKiadása.huAz alábbi űrlapon tudja jelezni az érdeklődését a kiadási program iránt. A jelentkezés kötelezettségmentes, de feltételezi, hogy a fenti feltételeket (a szerzői hozzájárulásra vonatkozóakat is beleértve) megismerte és adott esetben vállalná is.

Az elsőkönyveseknél, valamint a szépirodalmi és rétegkönyveknél nem cél a nagy eladott példányszám, de fontos a kritikai siker. Csak olyan könyvet vállalunk fel, amelyre aggodalom nélkül kérhetünk recenziót.

  A könyve címe:*

  Miről szól a könyve?*

  Milyen műfajba sorolja?*

  Név*:

  Telefonszám:

  Email cím*:

  Eddigi írói tevékenysége:

  Bármilyen egyéb megjegyzés: