A pániktól a profizmusig: 8 tanács elsőkönyves kutatóknak

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hogyan környékezze meg a kiadóját az a fiatal tudós, aki első komolyabb kutatását szeretné könyvként publikálni, de még ismeretlen számára ez a közeg? Miként győzheti le a szorongását és tanulhat meg a kiadók fejével gondolkodni? A leggyakoribb hibákról és a legfontosabb teendőkről a téma kompetens szakértője, Burke Gerstenschlager, a patinás tudományos könyvkiadó, az Oxford University Press szerkesztője osztja meg tapasztalatait.

Hogyan kezdődik egy jó karácsonyi történet?

Az ünnepek közeledtével talán kedvünk támad hozzá, hogy mi magunk írjunk egy karácsonyi történetet. Mai cikkünkben egy egyedülálló karácsonyi történetgyűjtemény, a Könyvbe zárt karácsonyok című kötet kisregényeinek kezdő bekezdései segítségével vizsgáljuk meg, hogyan is érdemes ünnepi történetet írni!

A lebilincselő történet írásának alapjai – 2. rész: A cselekményvázlat finomhangolása

Hogyan tegyük izgalmassá, ugyanakkor kiegyensúlyozottá a regényünket? Milyen feltételekre és csapdákra van szüksége hősünknek, hogy elérje a célját? Cselekményvázlat-készítés 2. rész.

A lebilincselő történet írásának alapjai – 1. rész: Hogyan állítsuk össze a cselekményvázlatot?

Mielőtt nekirugaszkodnánk a regényünk írásának, nem árt némi tervezés. Különösen akkor, ha szeretnénk koherens, izgalmas, magával ragadó történetet alkotni, amibe már az első oldalakon beleszeret az olvasó. Bármilyen bonyolultnak is tűnhet egy csavaros, lebilincselő sztori megalkotása, mint minden, ez is lebontható kisebb részfeladatokra. Ha pedig követjük az alábbi útmutatót, máris könnyebben boldogulunk majd a szereplőkkel, a történetszálakkal, a cselekmény irányításával. Összeszedtük azt a 8 lépést, amelyeket meg kell tennünk, hogy alkotás közben biztosan kézben tartsuk a történetünket, ráadásul mindezek átgondolása jó esetben egy óra alatt elvégezhető.

Interjú Lillával, aki 20 évesen a harmadik regényénél tart

Három év alatt három regénnyel jelentkezett Barczikay Lilla, akinek az érettségi és az egyetem mellett is van ideje alkotni. Új kötete, a Szobortánc kapcsán beszélt arról, hogy írt az őrületről, miért dolgozik kevesebb szereplővel és milyen haszna van az írói honlapjának.

Tényleg megírjam az élettörténetem? A memoárírás kérdései 1. rész

A memoárírás örökzöld téma, mert mindannyiunkban megvan a késztetés, hogy a számunkra legfontosabb személyről, azaz önmagunkról írjunk.A leendő memoárírók általában az alábbi kérdésekre kíváncsiak:

Érdemes-e papírra vetni az emlékeimet?
Hogyan kezdjek neki az írásnak?
Mitől lesz kapós a kész könyv?